April 21, 2010

Jom Sayangi Bumi : Love World Love Sloggi

“Bumi yang tiada rimba,

seumpama hamba,

dia dicemar manusia,

yang jahil ketawa”

Ingat lagi tak bait-bait awal dalam lagu Hijau nyanyian Zainal Abidin? Jika kita dengar balik lagu yang pernah popular suatu masa dulu pasti kita sedar mesej yang disampaikan mengenai hubungan manusia dengan bumi dan alam sekitar.

Bumi ni sangat-sangat lah berharga kepada kita. Cuba fikir kalau tak de bumi ni, kita nak tinggal kat mana? Aku sayangkan bumi sebab ia bagi aku tempat berlindung, bagi udara untuk aku bernafas, bagi matahari untuk menerangi hari-hari aku, bagi bulan untuk menemani mimpi-mimpi aku dan bagi keindahan flaura dan faunamelengkapi landskap hidup aku. So sweet!



Aku sambung nyanyi ek!

Bumi yang tiada udara
Bagai tiada nyawa
Pasti hilang suatu hari
Tanpa disedari

Bumi tanpa lautan
Akan kehausan
Pasti lambat laun hilang
Duniaku yang malang

Dewasa ini kita saling merayakan
Kejayaan yang akhirnya membinasakan
Apalah gunanya kematangan fikiran
Bila dijiwa kita masih lagi muda dan mentah
Ku lihat hijau

Bumiku yang kian pudar
Siapa yang melihat
Di kala kita tersedar
Mungkinkah terlewat




Jadi sebagai manusia yang diberi kelebihan akal dan fikiran, jagalah amanah yang tidak terbanding nilainya ini. Selagi kita terus mengamalkan sikap mementingkan diri sendiri dan acuh tak acuh dalam menjaga kemakmuran bumi, kita sendiri akan menerima padahnya. Buktinya hari ni, perubahan cuaca tidak menetu, gempa bumi sana, gempa bumi sini, banjir kilat, penipisan lapisan ozon dan banyak lagi.

So, marilah kita bersama-sama menjaga bumi. Seelok-eloknya, mulakan dengan diri kita sendiri dulu. Antara usaha-usaha yang perlu kita buat ialah :

  • Gunakan sumber alam secara berhemah terutama penggunaan air dan elektrik
  • Jangan buang sampah merata-rata
  • Kurangkan penggunaan beg plastic atau tok sah guna terus
  • Jangan melakukan pembakaran terbuka terutama merokok (itu consider pembakaran terbuka ye!)
  • Mulakan hobi bercucuk tanam (hijaukan bumi!)
  • Kitar semula barangan dan banyak lagi.

Bercakap tentang kitar semula, aku sokong usaha Sloggi yang memperkenalkan rangkaian lingerie which is made out of recycled material. With the wonders of technology, now we won’t have to compromise comfort and a perfect fit while saving the environment! Untuk keterangan lanjut mengenai produk boleh klik Sloggi

So ladies, inilah peluang kita untuk bersama-sama menyumbang dalam menjaga kemakmuran dan keselamatn bumi. Guys pun boleh sama-sama menyokong dengan menghadiahkan Sloggi to your mom, wife, sister or what so ever. He..he..he…


Hmmm…. Love World, Love Sloggi!


4 comments:

kenwooi said...

sloggi! i saw their apparels in penang =)

nughul said...

selamatkan dunia..huhhu

.::WaNiE::. said...

good luck for this entry ;)

Azni Aziz said...

yeaayyy jom ramai2 pakai sloggi selamatkan dunia.he3

wani- thanks, actually dah lama nak tulis entry ni, tapi semalam baru dpt idea. u x join ker?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails