March 13, 2010

V3 : Sam Seng Jalanan Mengganas Di Panggung!


Malam ni aku berkesempatan gi tengok wayang citer V3: Samseng Jalanan. Baru dua hari ditayangkan, so sesuai la aku kongsi sikit tentang citer nih dan bagi gambaran sikit kepada sesapa yang belum tengok kan? Lagipun Farid Kamil mintak tolong kat aku soh promote and bagi komen yang baguih-baguih sikit dekat filem arahan dia nih. (statement ni tolong jangan percaya ye!)

O.K, before aku bagi pandangan aku tentang filem ni, apa kata aku bagi sinopsis dia dulu. Citer ni mengisahkan Rudy (Farid Kamil) dan kawannya Brett (Bront Palare) yang terjerumus dalam satu masalah besar apabila dia dan kawan-kawannya berlumba sehingga Shah dan Liza yang juga pasangan kekasih maut dalam satu kemalangan. Lebih memburukkan keadaan di tangan Shah terdapat dadah yang baru diambil. Rudy, Brett dan kawan-kawannya menjadi buruan polis. Oleh itu Rudy dan Brett telah melarikan diri ke Kuala Lumpur.

Di Kuala Lumpur, Rudy berazam mengubah kehidupannya menjadi ‘manusia’. Brett yang ingin membantu telah menemukan Rudy dengan Lan Ribut (Radhi OAG) lalu dibawa ke kedai Sam Seng Motor yang sebenarnya dikawal oleh Ah Long yang bernama Wan Blost (pak cik ni dia glamer dgn watak Farouk), ‘taikoon’ pertaruhan lumba haram. Di dalam satu perlumbaan yang diaturkan, Rudy telah tewas kerana

Garing (Aqasha) ‘main kotor’ dan membuatkan Rudy tercedera dan berhutang RM10,000 dengan Sam Seng. Sebelum perlumbaan, Rudy telah berkenalan dengan Lisa, seorang gadis manis yang merupakan akauntan wasta. Rumah Lisa menjadi tempat mereka bersembunyi sementara Rudy sembuh. Sepanjang tempoh itu telah membibitkan perasaan sayang antara mereka.


Garing masih mencari Rudy untuk menagih hutang dan mengatur satu lagi perlumbaan maut kerana populariti yang diraih Rudy di laman web apabila semua rakaman perlumbaan yang disertai Rudy dimuatkan di youtube. Rudy berkeras untuk tidak berlumba lagi tetapi Garing sentiasa mencari jalan untuk membuatkan Rudy setuju.


Berjayakah Rudy menumpaskan Garing dan menyelamatkan Lisa. Perlumbaan bukan sembarangan. Diberi gelaran Perlumbaan Maut. Tanpa undang-undang dan tanpa batasan. Nyawa jadi pertaruhan. Kesudahannya, tengok ler sendiri.



Movie review : Cerita ni ada mesej yang nak disampaikan. Mula-mula agak upset jugak sebab hero dia mati. Tapi bila difikirkan, ada baiknya juga ending macam tu sebab nak sedarkan mat-mat rempit kat luar sana yang kegiatan merempit tidak akan membawa kesudahan yang baik. So insaflah sebelum terlambat.

Pada aku citer ni keseluruhannya baik. Aku rasa pelakon-pelakonnya berjaya membawakan watak masing-masing. Radhi dalam citer ni jadi pak lawak.Boleh tahan lakonan dia. Sapa yang nak tengok Lisa surihani si manis jelita jadi jahat boleh la tengok dalam citer ni. Korang rasa sesuai ke Lisa pegang watak macam tu? Aku rasa kurang sesuai sikit sebab muka dia baik dan nampak dia try bersungguh-sungguh untuk jadi jahat. Anyway bagus lah pelbagaikan watak.

Tak best la kan kalau asyik puji-pujian jer, mesti ada jugak yang aku rasa tak kena. Kalau boleh jalan cerita tu buat la lain sikit. Mesti nak ada adengan selamatkan perempuan. Nak jugak jadi hero hindustan si Farid Kamil ni.

Kalau dari segi aksi pulak aku rasa O.K lorr. Dari pandangan mata aku yang tak reti bab-bab aksi merempit ni, aku dapat rasakan la keganasan rempitan tuh dalam citer ni.

So, tunggu apa lagi, silalah ke panggung wayang berdekatan. Selamat merempit ye! And U Farid Kamil boleh la belanja I makan coz dah berjela komen yang baik-baik pasal citer ni.

Tapi aku rasa Bront lagi menyerlah dalam citer ni. Kenapa yer?

1 comment:

@ku d! sin!e said...

ok ker??
leh tgok pasal de org ckp alice in de wnderland x bes..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails