February 12, 2010

Nostalgia Band Pop Era 90-an

Aku sungguh teruja nak tulis entri ni. Ingat lagi tak dengan kumpulan 4U2C, Nico, A To Z, Kool, Feminin, Elite dan beberapa lagi yang seangkatan. Ala… kumpulan remaja yang yang menjadi kegilaan dan popular era 90-an dulu. Time nih aku tengah sekolah lagi. Sekarang ni, hanya kumpulan KRU je yang masih terus bertahan, tapi dah tak keluar album coz masing-masing dah tua dan sibuk meluaskan empayar business. Kumpulan yang lain-lain hanya tinggal nama saja.

Hmm.. rindu rasanya dengan era 90-an, zaman empayar muzik pop, rap dan hip hop. Ye lah, aku membesar bersama lagu-lagu mereka. Sedikit sebanyak dapat mengimbas kenangan zaman muda-muda dulu, sekarang pun muda lagi lah! Kewujudan mereka time tuh umpama satu fenomena baru kepada industri muzik temapatan yang ketika itu dikuasai oleh otai2 rock kapak.

Lagu KRU yang cukup popular dengan Mengerti,Awas, Ooo lala, Feminin dengan lagu Untukmu, 4U2C pula dengan lagu hitnya Fiona dan A to Z dengan itik Gembo-gembo terus diingati hingga kini. Malah kalau dengar balik lagu2 tu boleh tersenyum sendiri tau. Banyak nostalgia manis yang aku lalui bersama-sama dengan lagu-lagu diaorang.

Masa raya tahun lepas terubat la jugak rindu dekat mereka coz masa tu ada rancangan raya bersama kumpulan Senario yang jemput balik diaorang. Aku memang tak lepas peluang menonton. Tapi tak puas rasanya, sekejap sangat. Agaknya bila la stesen TV nak buat program panggil balik depa2 nih kan. Aku sure ramai yang nak tengok. Betul tak?


Nico
A to Z

KRU


Feminin


4U2C


Untuk akhiri entri ni mari kita ramai-ramai nyanyi lagi nih :


UNTUKMU
by Feminin

Angin bayu membawa diriku
Sepintas lalu ku terkenangkan mu
Memori silam meresap malam
Kenangan bersama tersimpan selamanya
Walaupun kau pergi jauh dari diri ini
Cintaku masih bersemadi di hati
Keyakinan kita kan kembali
Menghidupkan semula janji bara cinta
c/o
Kita bersama mengejar mimpi
Terpisah sementara ku pasti
Suatu hari nanti cinta kita bersemi
Kembali menerangi mekar di taman hati
Walaupun jauh pandangan mata
Ku yakin kau kan tetap setia
Begitulah ku jua keikhlasan di jiwa
Dan cintaku hanyalah untukmu
#
Saban hari diriku menunggu
Khabar berita darimu di sana
Gerimis senja kembali reda
Kerinduan di jiwa kau jadi penawar
Rinduku padamu tak dapat ku terkata
Setiap saat waktu bagai terlalu lama
Bila kita kembali bersama
Hiduplah semula janji bara cinta
(repeat c/o)




3 comments:

hani syahida said...

sangat suka a to z ;-)

I am Me said...

saya jugak itik gembo2....

zedah said...

Dalam byk2 group 2 hnya KRU sj yg masi berthn hingga ke hari ni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails