June 22, 2017

E21- Memori Kad Raya

Teks : Azni Aziz
Foto : Azni AzizZaman dulu, awal-awal puasa lagi dah sibuk beli kad raya. Memang dah siap sedia dengan senarai penerimanya. Masa itu kad yang mampu beli pun harga 50 sen atau pun yang dijual secara paket.

Untuk yang jauh, kad raya wajib diposkan awal dengan harapan orang yang terima tu sempat balas balik. Arwah ayah la jadi mangsa ke pejabat pos.

Seronok betul kalau terima kad raya. Terutamanya yang diposkan. Siap banding dengan kawan-kawan siapa terima lagi banyak kad raya dan kad raya siapa paling cantik.

Zaman sekolah dulu pernah juga hantar kad raya kepada artis seperti KRU, Siti Nurhaliza, Zamani Slam, Nora dan lain-lain. Adalah artis yang balas balik. Waah, masa tu ukan main seronok lagi. Siap menunjuk-nunjuk lagi pada kawan. Maklumlah dapat kad raya dari artis. Ada juga hantar tahun ni, puasa tahun depan baru dapat balasan!

Saya suka simpan kad-kad yang diterima. Semuanya ada nilai sentimental kerana setiap kad ada kenangannya.

Kini zaman dah berubah. Budaya pemberian kad raya sudah dilupakan. Hari ini pelbagai medium digunakan seperti Facebook, Instagram atau Whatsapp sebagai pengganti diri menyampaikan rasa kemaafan, keikhlasan dan tanda ingatan sempena Hari Raya.

Dikesempatan ini saya juga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin.
No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails