December 31, 2010

Selamat Tahun Baru 2011

Tinggal beberapa jam lagi kita akan masuk ke tahun 2011. Tahun ini 2010 melabuhkan tirainya dengan senyuman manis rakyat Malaysia. Tahniah kepada pejuang ‘Harimau Malaya’ kerana perjuangan anda mengembalikan maruah negara. Kemenangan Harimau Malaya ke atas Sang Garuda pastinya menutup mulut2 yang membuat segala macam tuduhan kepada kita. Juga tamparan hebat buat segelintir rakyat Indonesia (tak pasti jika keseluruhannya) yang sangat membenci Malaysia. Bagi aku kemenangan ini bukan setakat kemenangan dalam sukan, tapi sebuah kemenangan yang melegakan perasaan yang terbuku di dada selama ini. Bagaikan sebuah dendam sudah terbalas. Bukan setakat isu laser atau tunjuk perasaan penyokong Indonesia kepada pasukan Malaysia, tetapi isu2 ganyang Malaysia, buluh runcing, bakar Jalur Gemilang dan segala macam tuduhan yang dilemparkan sebelum ini sangat mengguris hati. Aku sangat beremosi di sini. Iya, jika memababitkan soal maruah Negara, perkara sebegini aku tidak pandang remeh.


Yang manis….

Memandangkan 2010 berakhir dengan momen yang manis, kita lupakan sahaja apa2 yang pahit sepanjang 2010. Jadikan momen2 yang manis itu sebagai pendorong untuk terus melakar mimpi-mimpi indah di tahun baru.

Jadi, apa azam tahun baru korang ? (soalan klise setiap kali tiba tahun baru). Perlukah azam itu dimulakan atau diadakan setiap kali tahun baru? Dan kalau azam itu tidak tercapai…forward saja ke tahun depan. Jujurnya, aku tak pernah pasang azam atau memperbaharui azam setiap kali tahun baru. Aku akan usahakan apa yang dihajatkan atau diinginkan sehingga berjaya tanpa meletakkan tempoh masa. Kerana aku takut jika kegagalan aku mencapai sesuatu dalam tempoh yang telah ditetapkan akan mematikan semangat juang aku.

Sungguhpun begitu, aku tetap teruja menunggu tahun baru. Seakan-akan diberi peluang membaiki diri sekali lagi. Apa agaknya cabaran tahun depan, selain cabaran umur yang semakin bertambah. Kita tidak mampu meneka mahupun meramal dengan tepat apa yang bakal berlaku, tetapi bukankah kita mampu merancang?

Think positive. Perancangan yang jelas dan teliti di samping restu dariNya, InsyaAllah akan menemu kejayaan kerana itu adalah usaha.

Memulakan bab 2011, aku berjanji pada diri sendiri untuk meningkatkan lagi keimanan kepadaNya. Belajar untuk bersyukur dan redha menerima ketentuanNya kerana itu lebih membahagiakan.

Jadi, aku tidak akan tinggalkan 2010 dengan begitu sahaja. Bagi aku hari yang berlalu adalah sejarah, sejarah dan pengalaman silam membantu mencorakkan masa depan, hari ini seharusnya lebih baik daripada semalam dan hari esok pula sepatutnya lebih baik dari hari ini....sejarah gemilang sewajarnya diulangi...dan sejarah hitam biarlah cukup sekali

SELAMAT TAHUN BARU!Tahniah wira-wira Malaysia !


Tukang kata : Tak nak lagi makan sendirian tahun baru nanti (....ini boleh kira azam ker?)


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails