November 29, 2010

NGANGKUNG…Pengajaran untuk ‘Kaki Ekor’Hari pertama filem Ngangkung ditayangkan, aku dan Nurul tak lepaskan peluang untuk pergi menonton. Biasalah panggung pilihan aku GSC Mid Valley.

Hari pertama filem Ngangkung ditayangkan, aku dan Nurul tak lepaskan peluang untuk pergi menonton. Biasalah panggung pilihan aku GSC Mid Valley.

Ngangkung adalah satu perkataan asing buat aku, dek kerana miskin tatabahasa.So, aku nak share maksudnya untuk pengkayaan tatabahasa kita. "Ngangkung bermaksud perbuatan memuja nombor ekor sambil bercangkung. Tapi menurut housemate aku yang bekerja di Dewan Bahasa dan Pustaka, perkataan sebenar ialah Nyangkung.

Filem Ngangkung mengisahkan Azim lakonan Shaheizy Sam, seorang pemandu lori yang hidup sederhana di sebuah perkampungan pinggir bandar bersama isteri, Suri (Eira Syazira) dan anak perempuannya. Azim mempunyai dua orang kawan baik iaitu Tasnim (Azad) dan Wan (Angah Raja Lawak). Tasnim dan Wan merupakan ‘kaki ekor’ dan aktiviti mereka memang diketahui oleh isteri masing-masing.

Azim yang pada asalnya tidak pernah menghiraukan aktiviti rakan-rakannya akhirnya terpengaruh juga kerana desakan dan kesempitan hidup. Ditambah pula dengan kejayaan Tasnim mengubah gaya hidup setelah berjaya memenangi nombor ekor hasil ngangkung. Bermula dengan hanya untuk melihat, kian hari Azim semakin seronok mengikut Tasnim dan Wan walaupun secara senyap tanpa pengetahuan Suri.

Pelbagai cara dan berbagai jenis bomoh mereka jumpa demi mendapatkan nombor untuk mereka beli. Pelbagai kejadian seram dan lucu terjadi sepanjang mereka mengangkung. Perubahan ketara dalam hidup Azim berlaku apabila dia terlibat secara lebih serius sehingga mengabaikan keluarga akibat taksub untuk mendapatkan nombor ekor. Begitu juga dengan Tasnim dan Wan. Sehingga satu hari berlaku kejadian yang benar-benar mengubah hidup mereka.

O.K, movie review : Secara keseluruhan filem ini sangat menghiburkan dan sarat dengan pengajaran, terutama buat pengamal perbuatan syirik atau kaki ekor. Hakikatnya, di zaman moden ini, perbuatan ngangkung ini masih diamalkan oleh segelintir orang tidak kira di kampung ataupun Bandar. Ini kerana menjadi kelemahan manusia untuk mencari jalan mudah bagi menikmati kemewahan hidup di dunia. Tanpa disedari, jalan mudah itu memberi kesan negatif kepada diri dan keluarga.

ada aku mesej yang ingin disampaikan melalui filem ini jelas dan bersahaja. Sentuhan komedi dengan lawak tahap pecah perut (sangat la lawak weh!) menjadikan cerita ini sangat dekat dengan penonton. Jalan cerita yang tidak meleret ditambah dengan lakonan sahaja dari teraju-teraju filem ini menyempurnakan lagi Ngangkung di mata aku. So, aku bagi 5 bintang, peeewiiit….

Kepada sesape yang belum tengok, cepat-cepat ke panggung berdekatan. Tersangatlah rugi kalau tak tengok. (sila percaya sebab aku hanya promote citer yang best2 saje!)

Tukang kata : Shaheizy Sam sentiasa tampil berbeza dalam setiap kemunculannya. Dia muncul lebih ‘dewasa’ dalam Ngangkung. Nantikan kelainannya dalam ‘Khianat’ pada tahun depan.

4 comments:

Queen said...

nie antara movie yang nak tgk..tapi tunggu keluar tv jela kot..hehehe

PUAN PIA said...

haha.. xbaik main ekor di hari jadi mu.. hehe.. hepy beday!

Azni Aziz said...

haha mana tahu duit ekor dapat beli hadiah birthday....anyway thanks sofea

a片 said...

h漫卡通a漫卡通
成人情色18禁
情色影音室
少婦自拍不雅照
免費色情聊天室
免費提供視訊交友
h漫卡通a漫卡通
動畫卡通中文字幕
少婦自慰偷窺人網站

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails